producerat av xponent

Om Sigtuna Brygghus

Vad är Sigtuna Brygghus?
Sigtuna är ett mikrobryggeri i Arlanda Stad från 2005 som sedan 2012 delar sin bryggverksamhet fullt ut med S:t Eriks Bryggeri.

Vem äger Sigtuna Brygghus?
Sigtuna Brygghus ägs av både Galatea AB och ett antal privatpersoner. Majoriteten av de privatägda aktierna ägs av Peter Forss som är VD för Sigtuna Brygghus.

Vems personal är anställd på Sigtuna Brygghus?
Samtlig personal utom Jessica Heidrich på S:t Eriks bryggeri är anställd av Sigtuna Brygghus. Jessica Heidrich är dock kvalitetsansvarig för de båda bryggverksamheterna.

Är Sigtuna Brygghus ett bryggeri eller varumärke?
Sigtuna Brygghus är ett bryggeri som tillverkar varumärket Sigtunas olika ölsorter så som East River Lager och East Coast Pale Ale.

Varför flyttade S:t Eriks Bryggeri in på Sigtuna Brygghus?
S:t Eriks bryggdes tidigare på flera bryggerier där Sigtuna Brygghus var ett av dem. Galatea AB investerade i Sigtuna Brygghus 2011 för att öka och modernisera kapaciteten på bryggeriet. Bakgrunden till investeringen var att Galatea identifierat Sigtuna Brygghus som det mest innovativa mikrobryggeriet i Sverige. I samband med kapacitetsökningen flyttade S:t Eriks in i samma lokaler för ge synergier i investeringen för båda parter.

Sigtuna Brygghus historia
Sigtuna Brygghus kom till 2005 på ölentusiasterna Peter Forss’ och Håkan Lundgrens initialtiv. Med deras historia som ledande personligheter ända sedan 1980-talet bakom den nya svenska ölboomen tillfördes projektet en unik erfarenhet.

Sigtuna Brygghus öl var till en början lyxiga nytolkningar av historiska ölstilar och de gjorde snabb succé. Den lilla budgeterade produktionen överskreds redan efter något år.

2009 anställdes bryggmästaren Mattias Hammenlind från Dugges Ale- och Porterbryggeri, och 2010 bryggare Emil Lindén. De satte tillsammans en ny prägel på sortimentet.

Inspirerade av amerikansk craft beer á la New York och Boston lanserades bland andra East River Lager och East Coast Pale Ale, vilka på kort tid blivit storsäljare i Sverige med mikrobryggerimått mätt.

Från 2009 till 2011, då bryggeriet med hjälp av partnern Galatea Spirits investeringar kunde byggas ut, sexdubblades försäljningen. Sigtuna Brygghus rusade upp som ett av de största märkena inom svenskt hantverksöl.

Produktportföljen, med såväl härligt smakrika session-öl som spännande experimentbrygder, har gjort sig ett rykte internationellt och på flera mässor. Inte minst genom många utmärkelser på Stockholm Beer & Whisky Festival de senaste åren.

I det fasta sortimentet finns 6 lager och ale, alla tillgängliga på Systembolaget. Varje år bryggs ett brett urval av säsongs- och specialöl, som ständigt hamnar bland ölrecensenters och bloggares favoriter.

Upptäck Sigtuna Brygghus öl så förstår du varför.

www.sigtunabrygghus.se

Share This