producerat av xponent

Om S:t Eriks Bryggeri

Vad är S:t Eriks Bryggeri?
S:t Eriks är ett bryggeri med Jessica Heidrich anställd som head brewer. S:t Eriks delar lokaler och bryggverk med Sigtuna Brygghus samt köper löpande in bryggpersonal från dem.

Är S:t Eriks ett bryggeri eller varumärke?
S:t Eriks är ett bryggeri som tillverkar varumärket S:t Eriks olika ölsorter så som IPA och Pale Ale.


Vem äger S:t Eriks Bryggeri?
S:t Eriks Bryggeri är en fristående enhet inom Galatea AB och är helägt av Galatea AB.

Varför flyttade S:t Eriks Bryggeri in hos Sigtuna Brygghus?
S:t Eriks bryggdes tidigare på flera bryggerier där Sigtuna Brygghus var ett av dem. Galatea AB investerade i Sigtuna Brygghus 2011 för att öka och modernisera kapaciteten på bryggeriet. Bakgrunden till investeringen var att Galatea identifierat Sigtuna Brygghus som det mest innovativa mikrobryggeriet i Sverige. I samband med kapacitetsökningen flyttade S:t Eriks in i samma lokaler för att ge synergier i investeringen för båda parter.

S:t Eriks Bryggeri från dåtid till nutid
S:t Eriks Bryggeri hör till ett av de mest anrika bryggerierna i Sveriges historia. Grundat år 1859 åtnjöt S:t Eriks en storhetstid från 1870-talet till 1920-talet som Stockholms ståtligaste bryggeri, beläget vid Kungsholmstorg. Ända fram till 1960-talet var S:t Eriks öl ett självklart inslag i huvudstadens ölutbud, men bryggeridriften och märket försvann sedan under monopoliseringen.

2001 förvärvades rättigheterna till S:t Eriks av Galatea Spirits, som efter nio års förberedelser åter lanserade prestigemärket, nu i form av ett mikro­bryggeri på en sprudlande ölmarknad.

Med mångfaldiga mästerbryggaren och mikrobiologen Jessica Heidrich som Head Brewer och med en omsorgsfull branding har S:t Eriks Bryggeri på några få år blivit ett av de ledande inom svensk craft beer. Bland annat utsågs det till hela Stockholm Beer & Whisky Festivals bästa bryggeri 2011.

Produktprofilen har tagit form utifrån Jessica Heidrichs devis ”Kärlek & Humle”, med många influenser från den nya ölvärldens vagga, Kalifornien. Men som europé kombinerar Jessica ofta det amerikanska med brittisk eller svensk öl­tradition, inte minst utifrån S:t Eriks egen historia.

S:t Eriks fasta sortiment finns alla att tillgå hos Systembolaget, varav S:t Eriks IPA har blivit bryggeriets flaggskepp. Därtill bryggs närmare 10 säsongs- och specialöl om året. I fasta portföljen ingår även den omtalade serien kollaborationsöl S:t Eriks & Mathias Dahlgren.

S:t Eriks skriver ny ölhistoria – var med och njut av den.

www.steriksbryggeri.se

Share This